Danas je 20. maj - Svjetski dan pčela - Koliko smo zaista svjesni njihovog značaja?
Za pčele se nerijetko kaže da su jedan od nosivih stubova života na Zemlji.
Ujedinjene
nacije (UN) ove godine su za temu Svjetskog dana pčela - 20. maj, odabrale
slogan "Spasite pčele", što dovoljno naglašava ozbiljnost situacije i
nužnost zaštite pčela, drugih oprašivača i njihovih staništa. Medonosna pčela
(latinski Apis mellifera) najvažniji je oprašivač među insektima. Pčele
doprinose složenim, međusobno povezanim ekosistemima koji omogućavaju suživot
raznovrsnom broju različitih vrsta.
Za
pčele se nerijetko kaže da su jedan od nosivih stubova života na Zemlji. Ovi
fascinantni insekti, koji planet nastanjuju oko 110 miliona godina, su mala -
velika čuda prirode čijem se načinu života i inteligenciji moramo diviti.
Shvaćajući značaj i ulogu pčele u prirodi, brojni drevni narodi su je smatrali
svetom, ističu iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.
Po čemu su pčele posebne?
Na
svijetu postoji skoro 20.000 različitih vrsta pčela. Pčele naučnike
oduševljavaju brojnim nevjerovatnim sposobnostima poput memorije, osjećaja za
vrijeme i prostor, mogućnosti lokaliziranja tačnog odredišta cvijeta, ali i
razlikovanja više od 130 mirisa s 98-postotnom tačnošću. Jednako je čudesan i
njihov „društveni“ život, jer žive u zajednicama koje predstavljaju najviši
nivo organizacije „životinjske društvenosti“, uspostavljen davno prije socijalnih
mreža savremenog Homo sapiensa. Unutar DNK pčele, naučnici su otkrili
iznenađujuće sličnosti i veze pčela sa sisarima i čovjekom.
O
posebnosti pčela govori i istraživanje koje su sproveli Centar za pčelarsko
preduzetništvo Univerziteta Major i Pčelarska korporacija Čilea, koje je
pokazalo da su pčele jedina stvorenja na svijetu koja ne nose bilo kakve
patogene, bilo da je riječ o gljivicama, virusima ili bakterijama.
Pčele
su, s obzirom na njihovu izuzetnu osjetljivost, najbolji pokazatelj zagađenja i
okolišnih uvjeta. Biljke i pčele su prirodno povezane neraskidivom vezom, koja
im osigurava međusobni opstanak. Ovaj socijalni insekt ima važnu ulogu u
očuvanju i poboljšanju biodiverziteta, a svojim oprašivanjem biljaka doprinosi
funkcionisanju lanca ishrane.
-
Pčele i ostali polinatori oprašuju skoro 90 posto cvjetnica i 70 posto svih
svjetskih usjeva. Ono što ističe pčele među ostalim oprašivačima je to što
pčele žive u zajednici koja je sposobna preživjeti veliku hladnoću i pri tome
othraniti leglo tako da u rano proljeće ima dovoljan broj jedinki koje su
sposobne u velikoj mjeri oprašivati sve što u prirodi cvijeta, ističe Aida
Šanjta Reis, koja vodi Laboratoriju za dijagnostiku bolesti pčela zeničkog
Instituta.
Prema
američkom Ministarstvu poljoprivrede, oprašivanje od strane samo jedne
medonosne pčele vrijedi 14,6 milijardi dolara vrijednosti usjeva godišnje. Ako
se ima u vidu da svaki treći zalogaj u ishrani čovjeka zavisi od pčela i
njihove oprašivačke djelatnosti, nije teško zaključiti da bi sa nestankom pčela
polako nestao i čovjek.
Kako
bi mogli nahraniti rastuću svjetsku populaciju, treba nam sve više i više
hrane, koja mora biti raznovrsna, uravnotežena i dobre kvalitete. Pčele su
poznate po svojoj ulozi u visokokvalitetnoj hrani (med, matična mliječ i
polen), kao i drugim proizvodima koji se koriste u medicini i drugim
industrijama (pčelinji vosak, propolis i pčelinji otrov).
Međuvladina
naučno-politička platforma o biodiverzitetu i uslugama ekositema (IPBES)
procijenila je da pčele ne samo da osiguravaju sigurnost u hrani, nego
obavljaju i ekonomske aktivnosti vrijedne 577 milijardi dolara. U svakoj zemlji
ukupna korist od pčela koja se ostvari oprašivanjem, sto puta je veća od
vrijednosti dobijene od svih pčelinjih proizvoda zajedno. Pčele povećavaju
prinose mnogih voćaka poput jabuka, šljiva, krušaka, trešanja i višanja za oko
60 posto, suncokreta za 40 posto, sjemena djeteline za oko 70 posto, a plodove
i sjemenje raznog povrća za više od 70 posto.
U
SAD najveći prihod pčelari ostvaruju od usluga oprašivanja poljoprivrednih
kultura pčelama. Iznajmljuju svoja pčelinja društva, najviše radi polinacije
badema u Kaliforniji, gdje se odvija najveći dio globalne proizvodnje badema u svijetu, i
polinacije jabuka u državi Vašington. Cijena iznajmljivanja košnica odnosno oprašivanja kreće se od 50 do 250
dolara po košnici.
Pčele najčešće ubija ljudska nepažnja
Međutim,
uprkos svom značaju koje pčele imaju, nerijetko se dešavaju pomori ovih
životinja izazvani ljudskom nepažnjom i nemarom, koji osim što utiču na
cjelokupan ekosistem, izazivaju i veliku materijalnu štetu vlasnicima košnica.
Na Evropu otpada 10 posto svjetske populacije pčela, od toga 2.000 vrsta
divljih pčela.
-
Međutim, broj oprašivača u Evropi smanjen je u posljednjih 30 godina za tri
četvrtine. Nedavne studije pokazuju da je čak 90 posto pčela već nestalo sa
planete. Razlozi ovog istrebljenja zavise od geografskog područja, ali među
glavne spadaju nаjnovije poljoprivredne tehnologije, klimаtske promjene, GMO,
snažni pesticidi, prehrambeni stres, širenje bolesti, štetočine i prirodni
neprijаtelji pčela. Također industrijski i ispušni plinovi mnogobrojnih
zagađivača nepovoljno utječu na njihov razvoj i opstanak, ističe Šanjta-Reis.
Ukoliko
se ostvari najcrnji scenarij i pčele jednog dana zaista izumru, stotine miliona
usjeva će propasti, a čovječanstvo će se suočiti sa najvećom prijetnjom od svog
postanka što bi na kraju neminovno dovelo do svjetskog rata zbog gladi. –
naglašava se u izvještaju UN-a iz 124 zemlje.
S
obzirom da se pčela već nalazi na listi ugroženih vrsta, borba za život sve
manje populacije pčela nema alternativu. Zbog toga se ovoj vrsti sve više
ustupa dosta medijskog prostora i rade se različite kampanje širom svijeta kako
bi se ukazalo na značaj ovog malog i krhkog, a tako bitnog organizma za cijelu
planetu Zemlju.
Otkud
20. maj? UN je prepoznao važnost pčela u ekosistemu, te je Generalna skupština
UN-a krajem 2017. godine donijela odluku da se 20. maj proglasi Svjetskim danom
pčela. Zašto baš ovaj dan? Zbog toga što je na ovaj dan rođen pionir pčelarstva
Anton Janša 1734. godine u Sloveniji. Cilj je da se podigne svijest o njihovom
značaju i upozori na enormno smanjenje broja pčela u svijetu, kažu iz INZ-a.
Predviđeno
je da se Svjetski dan pčela obilježava kroz edukaciju i aktivnosti usmjerene na
podizanje svijesti o značaju pčela i drugih oprašivača, na opasnosti sa kojima
se suočavaju, kao i njihov doprinos održivom razvoju”. Pčela je kao životinjska
vrsta 2019. godine proglašena za najvažnije živo biće od strane Earthwatch
Instituta.
U
svijetu je već odavno aktuelna, kako ekološka, tako i svijest o zdravim
stilovima življenja i prehrane, pri čemu se pčelarstvo, pčele i njihovi
vrhunski proizvodi stavljaju u fokus. Međutim, u Bosni i Hercegovini je stanje
u pčelarstvu daleko od idealnog i mi očigledno nismo dovoljno svjesni značaja
razvoja pčelarstva i funkcije pčelara kao najbitnije karike egzistiranja
medonosnih pčela u našoj državi. BiH je na dnu ljestvice zemalja u Evropi kada
je u pitanju korištenje meda u ishrani.
Pčelarska industrija i problemi u BiH
Iako
kvalitetom meda, itekako možemo konkurirati svjetskom tržištu, kod nas je
prisutan uvoz meda niske kvalitete uz obaranje cijene domaćem kvalitetnom medu.
Nedovoljno kvalitetno nije riješeno ni označavanje meda kao ni mehanizmi
zaštite proizvođača, ali i potrošača. Ipak, pčelarstvo u BiH je zadnjih desetak
godina u ekspanziji, jer je proizvodnja meda postala značajan izvor dodatnih
prihoda seoskih domaćinstava.
-U
sadašnjim uvjetima pčelarska proizvodnja u BiH je organizirana u okviru udruga
i saveza, a često pčelari obavljaju svoju djelatnost potpuno individualno.
Posljednjih godina prisutna su poboljšanja u području zakonske regulative i
standardizacije koja je ipak još uvijek siromašna i nedovoljna, a cjelokupan
institucionalno pravni okvir je nekonzistentan. Osim pčelara, njihovih
udruženja i saveza, neophodna je zainteresovanost i aktivno učešće
veterinarskih organizacija i nadležnih ministarstava, navode u Institutu.
Iako
pčele direktno zаvise od brige pčelаrа koji neprestano istražuju, nadgledaju
zdravlje, stanje i očuvanje pčela, subvencije su, u odnosu na druge
poljoprivredne grane, nerazrađene i nedorečene, čime su pčelari u startu
zakinuti. Posebno je neophodno kvalitetnije uređenje državnih programa zaštite
od bolesti pčela kao i zaštite od predatora.
Pčelarskoj
proizvodnji u BiH je neophodno povećanje produktivnosti i unapređenje
osiguranja kvalitete. Zbog toga je neophoda izgradnja sistema kontrole
proizvodnog lanca i uspostava zakonskog okvira sljedljivosti uz kontrole
pčelarskih proizvoda na tržištu kao i kontrola unutar pčelarskih udruženja.
Zajedno
možemo doprinijeti razvoju ove oblasti kroz kontinuirane edukacije,
unaprjeđenje postojećih kurikula i osmišljavanja škola pčelarstva. Izradom
strateškog programa za sektor pčelarstva zajedno sa proizvođačkim grupama, koji
treba da se organizuje prema principima EU, možemo direktno doprinijeti razvoju
globаlne strаtegije zа zаštitu i ponovno naseljavanje pčela i drugih
oprašivača.
Kako pomoći pčelama i pčelarima?
S
obzirom da pčelarstvo predstavlja općedruštveni interes, naglasak bi se trebao
staviti na motivisanje novih mladih pčelara kroz subvencije. Evropska unija na
primjer redovno sufinansira programe pčelarstva, gdje je za period od 2020-2022
planirala izdvojiti od 36-40 miliona eura. Na ovaj način oni utiču na povećanje
broja pčelara i košnica, te preko njih i na procentualno veću produkciju meda.
Jačanjem
pčelarstva kao bitne razvojne privredne grane, direktno jačamo i našu
ekonomiju, ruralni razvoj, ekologiju, zdravlje i biodiverzitet u Bosni i
Hercegovini. Svjetski dan pčela izvrsna je prilika da se pčele na jedan dan
stave u središte razgovora, ne samo u naučnim, već i u političkim krugovima.
Zajedničkim
snagama (organizacija, istraživačkih i obrazovnih institucija, civilnog
društva, privatnog sektora, poljoprivrednika i pčelara, kao i svakog pojedinca)
možemo inicirati konkretne akcije koje bi stvorile više pejzaža prilagođenih
pčelama i drugim oprašivačima, te povećali njihov broj i produktivnost. Jer
njihovim sigurnim oprašivanjem štitimo našu prehrambenu sigurnost. Slavimo
zajedno, podižemo svijest i učinimo nešto dobro za pčele, kaže se na kraju
saopćenja INZ-a.
Institut za zdravlje i sigurnost hrane
Zenica
u prilogu je LINK za WeTransfer https://we.tl/t-Xsppt87IjS
unutra su dva videa:
Inserti iz laboratorije: 3 minute 59 sekundi, 856 MB
Aida Šanjta-Reis, rukovodilac Laboratorije za dijagnostiku bolesti
pčela u Institutu za zdravlje i sigurnost hrane Zenica - Video, full HD
1920x1080, dužina 5 minuta 29 sekundi, 749 MB